tisdag 25 september 2012

Granen...

Granen..älskad och hatad...
Granen är ett viktigt träd men samtidigt finns det inte många träd som kan skapa en så steril skog som granen...finns väl inget tråkigare än en planterad granskog att vandra i? Mossbeväxt och gallrad 100årig granskog är däremot väldigt vackert..Dagens skogsbruk och älgens förkärlek till nyplanterad tall gör att granen väljs när det skall planteras nytt..
Granen är ett bra träd i viltvården.. det kan skapa skydd mot regn och rovdjur och lä mot vinden... granar som tuktas blir fina remisser i åkerkanter och i sjöstränder.. skydd åt harar och fågel.. även täta granplanteringar ger ett bra skydd de första åren..vildsvin och rådjur tar gärna lega i sådana.. Ekorren och flertalet fåglar äter av granens fröer och granen ger bra möjligheter till bobygge.. Vi människor som vistas i skogen har stor glädje av granen..när det skall byggas vindskydd så är riset bra till väggar och tak.. riset är bra till att ligga på då det skyddar mot markkylan.. när man står på pass är det ypperligt att stå på en knippe granris.. färska granskott äts som godis eller används till granskottssirap.. kådan funkar som tandkräm..en lätt tuggad pinne blir en bra tandborste.. barren ger c-vitaminer och används med fördel som te, bäst av allt är att det alltid finns torra pinnar längst ner på granen då man skall göra upp eld..i hällregn så kan man ändå få till en brasa tack vare granen..knaster brukar vi kalla dessa pinnar...  Vindfällda granar är utmärkta ställen att placera mårdfällor på, dels på stammen men även under roten..var försiktiga och försäkra er om att granen ligger där den ligger bara..  granriset kan användas till maskering av fällor,kojor mm och vintertid lägger man några grankvistar under betet i den värmländska tunnelfällan för att förhindra fastfrysning.. 
Granen är så gott som gratis att plantera om man har egen mark..granskott dyker upp lite varstans.. den är lätt att etablera och så länge alla rötter kommer under jord i planteringshålet så klarar den sig i stort sett..  barkborren är mig veterligen det enda som angriper granen..om vi bortser från fejande bockar och hackspettar..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar