lördag 31 augusti 2024

Hämtat hem ved

Grannen hade fällt en massa träd för ett tag sen, mest björk men även asp, al, gran och tall. Jag tog med mig stora tösen som ville tjäna en peng, jag sågade kubbar och hon lastade kärran. Vi körde hem 4 lass mek det finns mer att hämta. Därefter åkte vi hem till en hönsbekant som jag fäller träd hos. Min tös lastade kärran och jag fällde väl 20 björkar som jag kvistade och kapade bitar på 1-2 meter beroende på tjocklek. Mycket ved blir det att köra hem, ett lass tog vi hem men där ligger nog 4-5 lass till. 

fiskat krabbor

Igår åkte jag med broder Tuck ut på havet. Jag lade i 3 krabbtinor och Tuck hade 1. Vi testade att fiska en stund men endast en vitling nappade. Tanken var att sova i båten men regnet hängde i luften, vi kollade tinorna efter några timmar och åkte hem istället. Det blev 5 krabbor med hem. Idag kollades burarna igen och 11 nya krabbor hade krupit in. 

onsdag 28 augusti 2024

Jagat gås

Blev bjuden på gåsjakt av min vän. Han tyckte att vi skulle ses kl 0800. Jag var på plats vid kl 0730 och då hade gässen redan varit framme. Han hade ställt ut bulvaner och sitt gömsle så jag behövde bara fixa mitt. Ganska omgående kom 2 kanadagäss flygande och jag sköt en utav dem. Då reste sig flocken på andra sidan ån och vi fick se hundratalet gäss försvinna. Några duvor flög förbi och kompisen lyckades skjuta några. Jag föreslog att vi skulle testa på änderna nere vid ån. Jag ställde mig på pass och kompisen klappade händerna när han gick längs ån.  Det resulterade i 2 gräsänder som jag tog med mig hem, det blir lunch imorgon.  



söndag 25 augusti 2024

Jagat gris

I eftermiddags åkte jag upp till min vän. Vi fortsatte med garagetaket och fick nästan klart det nu. Det regnade skurar titt som tätt så vi fick söka skydd. Det sprang förbi 2 dovhjortar och en bock nere vid mitt pass "utedasset". Men på kvällen vid kl 2000 gick jag bort till havreåkern för att passa. Det dröjde väl en halvtimme och sen så kom det ut 5 mindre grisar på åkern. Avståndet var ca 150m och de stod nära gränsen. En stund därefter kom 2 större grisar fram i andra änden av åkern. De sammanstrålade mitt på åkern och vandrade närmre. Det smackade högt när de käkade havre. Jag fick bredsida på en av de mindre och sköt. En gris gav ett illtjut och alla sprang. Jag gick fram och kollade och där låg en gris.. en gylta, ca 50 kg skulle jag gissa. Perfekt bara lasta in i bilen och åka hem..


lördag 24 augusti 2024

Jagat ringduva

Kompisen bjöd med mig på jakt i eftermiddag. Han åkte till marken några timmar före mig.  Jag började med att stå uppe på en kulle och fick med mig en hundförare och 2 hundar.  Duvorna flög högt och det blev bara en skottchans vilket blev en bom. Kompisen skulle iväg och käka surströmming men jag fick låna grejerna och sätta mig i hans gömsle. Där lyckades jag skjuta några duvor som slog för snurran. Lyxigt med 4 apporterande hundar också. 


fredag 23 augusti 2024

gallrat björk

Igår gallrade jag björk. Skogschefen märkte upp träden som skulle bort och så fick jag fälla dem. Han lovade att köra hem allt med traktorn sen när jag har avverkat färdigt. 


måndag 19 augusti 2024

Söndagen

På söndagen läktade vi upp andra halvan av garagetaket. Jag åkte hemåt vid kl 1500 för jag skulle handla guldfisk till dammen. Det blev 8 st nya guldfiskar och de var ljusa och fina. 


Lördagen..

I lördags åkte jag upp till min vän för att snickra och jaga. Vi läktade upp ena sidan av taket på garaget vi började bygga för längesen. Sen klädde vi med plåt. Under kvällen gick jag till havreåkern för att passa. 7 st dovhjortar kom ut och strax därefter kom det 3 vildsvin. 2 var lite större och en något mindre. Någon timme senare kom 2 stora grisar till och en var en tydlig sugga. Någon kvart därefter såg jag 4 små randiga skutta runt så nu hade jag 9 grisar på fältet. När den mindre av de 3 första dök upp så sköt jag. Den blev på plats. Det var en galt på ca 40-50kg. 

fredag 16 augusti 2024

Bockjakt

Satte mig i mitt vaktorn ikväll för att jaga bock. Klockan var 1700 och 3 tranor gick i åkerkanten. Efter en timme fick jag syn på ett huvud ute i spannmålen. Det var en bock och avståndet var 300m. Jag använde min lockpipa och bocken kom in på 200m men därefter svängde den uppåt skogen. Några rävar eller grävlingar kom aldrig.. och jag avslutade mitt pass vid kl 2130.  

fredag 9 augusti 2024

Tiden går

Tiden går och jag har hunnit med en massa saker. Jag har investerat i en svets så jag kan bygga klart min veteranbil som jag har ståendes. Min gamla veteranmoped sålde jag häromdan. Jag har skördat potatis och vitlök. Ett par av mina dahlior blommar nu.. bland annat en som heter karma fiesta. Jag har skaffat 3 nya koifiskar till min trädgårdsdamm. Det börjar bli dags att för skyddsjakt på gris i spannmålen här och där. Ringduvorna börjar att flocka ihop sig. Lingonen har mognat och skogen är full av kantareller. Jag har sålt slut all min torra ved men har väl staplat ihop 20 kubik som med lite tur kan vara torrt på senvintern. Kommande vecka har jag semester och jag hoppas att det inte ska regna varje dag, jag ska fälla träd och jaga nämligen.