torsdag 20 februari 2014

Besökt ekocentrum

Brinner du för miljön?  Nja man är väl ingen miljömupp kanske du tänker..men faktum är att man borde nog ta miljöarbetet på lite större allvar. I nuläget källsorterar och komposterar jag.. Reparerar och återanvänder saker och ting. Använder miljömärkta produkter. Har energiklass A eller bättre på alla vitvaror, kör alltid fulla maskiner. Köper närodlat, efter säsong, svenskt, krav och även fairtrade( fairtrade handlar om de anställdas väl).
Då hela eller större delen av ens liv kretsar kring djur och natur i form av jakt och fiske så är det klart man gör det man kan för att få fortsätta uppleva det vackra. Vi lånar denna jord av våra barn. Det vi lämnar efter oss är vad de får uppleva, antingen orörd vacker natur eller exploaterad,skövlad eller kanske till och med förgiftad otjänlig mark.
På ekocentrum fick vi se en film med de verkliga kontrasterna, orörd natur kontra storstäder och industrier, vi människor har påverkat miljön nåt enormt sedan vi började plocka upp ämnen ur jorden. 
Olja, mineraler mm som legat lagrade i jordens innanmäte har kommit upp till ytan, koldioxid i en alltför stor mängd har släppts lös och jordens temperatur har ökat. Vi fick även titta på en biosfär uppbyggd i en flaska,jorden med sin atmosfär fungerar likadant. Flaskan hade en del lecakulor, fyra delar jord som fuktats och sen har några växter planterats uti, bräken av nåt slag men ampelliljor fungerar också. Sen har korken tryckts i, flaskan hade varit stängd i 11år tror jag de sa, endast en lampa i taket som lös ovanför(de ska inte stå i fönster). En fungerande miljö i balans, växtdelar som förmultnar och mikroorganismer i jorden skapar näring samt koldioxid, de gröna växterna renar och skapar syre, fukten är konstant. Det är här vi människor gjort fel vad det gäller jorden, balansen är rubbad. Vi fick en genomgång kring vikten av naturbeteskött, ekologiskt odlad bomull, vattenförbrukning och det pratades kring de fotavtryck vi lämnar med vår konsumtion. Amerikanarna var värst, skulle jordens befolkning leva som de så behövs 5 jordklot.. Svenskarna låg på 3 jordklot i jämförelse.  Ekocentrum var riktigt intressant att besöka och det ligger i gamla Vasa sjukhus i Göteborg om någon undrar. Man får sig en och annan tankeställare vilket var bra..

Hädanefter ska jag försöka konsumera mindre. 
Köra mindre med bilen och mer bränslesnålt.
Jag skall fortsätta att gynna närodlat och närproducerat.
Tänka innan jag handlar, är förpackningen miljövänlig, behöver jag innehållet?
Odla mer grönt och fortsätta föda upp mina kaniner på ogräs och ankor på kasserat bröd, inte enbart men till stor del får jag väl säga.

Vad gör du för miljön? Dags att dra ditt strå till stacken?!!http://www.ekocentrum.se/

1 kommentar:

  1. Får ta mig dit med ungarna framöver. Låter intressant.

    SvaraRadera