onsdag 5 september 2012

Fällor för ett större fångstområde..

För att få en bra effekt av predatorjakten så krävs det att det gallras bland samtliga jaktbara predatorer..
Att investera i fällor innebär en stor kostnad om man köper alla.. är man normalhändig så kan man enkelt bygga de flesta fälltyper själv.. på naturvårdsverkets hemsida finns ritningar att ladda ner..viktigt är att följa gällande kravspecifikationer.. skall fångsten vara fortsatt accepterad så vill det till att fällor funkar som de ska och att all form av lidande och felfångst uteblir..

En fälla för rävfångst är viktigt..  Värmländsk tunnelfälla är en väl fungerande fälla för stationärt bruk.. fällans placering bör väljas med omsorg..  rätt placerad fångar den räv effektivt..  fällan finns att köpa för ca4000-6000kr.. jag byggde min för 1000kr så att bygga själv sparar en del pengar..

En rävfälla för punktinsatser kan ibland vara användbart.. en nätfälla m/lillienberg är lämplig då.. kostnad runt 500-1000kr om man bygger själv..

Grävlingfällor fungerar oftast bäst att ställa ut parvis.. nätfälla m/eklund eller lådfälla m/lillienberg är bra val.. nätfällan är lättare att transportera och är att föredra.. nätfällan finns att köpa för runt 1000-1500kr.. är du händig med svets så bygger du en för 200-300kr.. lådfällan kostar några hundringar att bygga..

Minkfälla för levandefångst..bra  att ha vid bebyggelse/hönsgårdar..m/butorp,vippfälla mink,å-fällan.. bygger du själv för 50-200kr..

Mård och minkfällor..slagfällor.. en investering på 3st trapper90 räcker långt..335kr st för närvarande.. lådorna bygger du själv av valfritt virke.. fälla m/gävleborg kan annars köpas ifrån jägareförbundet för 300kr st..nackdelen är att de ruttnar sönder på några år..

Kråkfångst..en mycket viktig bit... Norsk kråkfälla eller leufstabruksfällan är att rekommendera på kråkrika marker i odlingslandskapet..norsk kråkfälla får betraktas som stationär.. fördelen med dessa stora fällor är att man kan få uppemot 50kråkor på en gång.. kostnaden ligger från 200-1000kr beroende på materialval..

Dubbla kråkfällor för vårfångst av revirkråkor.. tex m/trolle-ljungby..minst en bör man ha..ca200kr att bygga.. eller så köper man lotins fälla som är underhållsfri..ca2000kr istället...

Enkelfällor för kråkfångst..Kråkbåset....kan man gott ha några stycken..ca50kr st att bygga...

Med fällorna bör man slå ut investeringskostnaden över de år de används..en värmländsk tunnelfälla håller runt 10år.. grävlingfällor i nät minst det dubbla.. trapper90 slagjärn är det 5års garanti på och fjädrarna utbytbara..  mänskligt sabotage är det stora hotet mot fällornas överlevnad samt högt vattenstånd när det gäller minkfångst.. med lite klurighet i fällplaceringarna så undviker man sådant..  så nu är det bara att tömma sparbössorna och skrida till verket med fällbygget..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar