söndag 6 januari 2019

eftersök..

Eftersom jag är anställd i försvarsmakten så får jag ibland kallelse till att deltaga i eftersök på försvunna personer. Denna helg var jag ledig och passade på att ställa upp. En äldre man hade försvunnit från sitt hem på nyårsdagen.  En styrka med soldater slöt upp från vårat område och samåkte upp.
Polis och militär var på plats vid samlingsplatsen när vi kom fram.. Vi blev tilldelade varselvästar och informerades om signalement och fick snabb information. Det fanns några säkra observationer från grannar som sett mannen lämna hemmet. Vi tilldelades en ruta i sökområdet på kartan. Till vår hjälp hade vi en sökhund och ytterligare 2 sökhundar fanns på plats i de 4 militära grupperna som utgick. Polishelikoptern flög över området.. Fmck var där med sina motorcyklar.. En lokal orienteringsklubb och missing people var enligt uppgift ute och sökte också.. Vi tog oss till vår sökruta och ställde upp oss på linje..hundförare och hund 10m framför så hunden skulle kunna jobba ostört. Terrängavsnitt efter terrängavsnitt betades av.. Ute på flanken snitslades det så vi överlappade området när vi sökte så vi inte missade nåt. Vi kikade under varje gran. Området var rejält uppbökat av vildsvin och vart vi än gick så fanns det bök eller spillning från vildsvin.
När mörkret kom så tände vi upp våra pannlampor.. och framåt 2100 avslutades kvällen.. Ganska lagom med tanke på att de flesta gått upp före 0500.. Vi inkvarterades i ett logement på närmsta regemente.. Nästa morgon fortsatte sökandet.. Vi gjorde klart sökrutan från tidigare dag.. Efter lunch blev vi tilldelade ett nytt område. Det var ett riktigt kuperat område med stenblock.. sumpmark..täta snår och buskage.. Vi hann inte så långt innan det ropades på radion.. insatsen avbryts!..återsamling! 
Vi åkte tillbaka och ställde upp oss. 
Chefen informerade. Mannen var återfunnen.. tyvärr avliden.. Polis tackade oss för vårt arbete.. och våra tankar gick till de anhöriga. Jag vill personligen tacka alla som ställer upp och hjälper till vid liknande händelser.. ni är guld värda!  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar