torsdag 8 oktober 2015

jakt är friskvård...

Var på miljöutbildning igår och gick på två olika föreläsningar.. Den ena handlade om naturens läkande kraft och hur vi påverkades av att vistas i naturen... Sänkt blodtryck..minskade stressnivåer.. och det räckte med en bild av naturen eller extra krukväxter på kontoret för att uppmäta en signifikant skillnad i välmående. Det är som jag länge sagt.. jakt är friskvård!
Den andra föreläsningen handlade om att ta tillvara på matvarorna för att minska svinnet/spillet... man skall inte stirra blint på datum märkningen.. utan se lukta och smaka! Enkla saker som att använda hela blomkålshuvudet. .även rotstocken är ätlig.. Och potatisen..utnyttjas bäst med skalet på..eller skalas efter kokning för då går mindre mängd potatis bort.
Vi pratade även om hur matframställningen påverkade miljön..  Mycket fokus på att köttätandet påverkar miljön..främsta boven var kossorna och jordbruket.. Men jag vet inte om jag håller med..jordbruk krävs även för vegetarisk kost..och utan kossor så behövs konstgödsel mer.. Jag tror snarare att det storskaliga orsakar problem..Det behövs mycket djur för att få en lönsamhet och påverkan med kväveläckage blir större fast på färre ställen..jämför med förr där det stod en ko på var eller varannan gård jämnt fördelat. Det som missats i denna köttdebatt var viltköttet. ..kött som växer på ogräset ute i naturen..som klarar sig utan antibiotika. .stallar eller fångenskap.. Det finns även andra djur som producerar kött av ogräs och ger minimal miljöpåverkan...tex kaniner.. Kanin kan man äta med gott samvete dagligen och det påverkar förmodligen miljön mindre än ren vegankost..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar