fredag 25 september 2015

skydda hörseln!!

Skydda hörseln vid jakt och skytte! Visst det känns självklart men det verkar inte vara det för alla..  Var och varannan jakttidning innehåller bilder på jägare på pass..utan hörselskydd. Likadant när man kollar klipp på Youtube. .fågeljägare som skjuter fågel på fågel utan hörselskydd.. med hagelbössa.  Det har väl hänt att man själv slarvat någon gång.. som nybörjare sköt jag 200skott med 22lr utan hörselskydd..det smäller ju knappt tänkte jag... Men den natten ringde det och pep i öronen.  Likadant när man var ute med det militära och slarvade före de aktiva kåpornas tid..automateld med ak-4 utan vare sig propp eller kåpor..det tjöt.
Det jag vill säga är att var rädd om hörseln..jag känner flera gamla jägare som har fördärvat hörseln pga slarv,. Det kan bland annat ge problem med att höra vart drevdjuret kommer..man hör helt enkelt inte vilket håll det skäller ifrån.
Ett annat välbekant fenomen är tinnitus..evigt tjut..pip eller brus i öronen.
Är det där snabba skottet utan kåpor värt att offra hörsel och välbefinnande för?
Jag tycker inte det och mina aktiva hörselkåpor är en av de bästa jaktliga investeringar jag gjort. Man hör och dessutom kan man få superhörsel med kåporna som hjälper en när man ska smyga...Men bäst av allt.,man skyddar hörseln!
Trivs man inte med kåpor så finns det hörselskydd i snäckmodell.
Ha för vana att alltid ha några proppar i jaktutrustningen, då finns det ifall kåporna glömts hemma..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar