måndag 23 september 2013

Grytjakt

Igår tog vi en tur upp till kompisens jaktmark... en mark full av gryt..samtliga bebodda av grävling... Vi hade packat spadar,spett,såg,ficklampor,bössor och hunden var självklart med.  Första släppet blev vid ett mindre gryt,grävt under ett rejält träd..det visade sig snart att det var tomt. Vi åkte till nästa kända gryt,där blev det genast kontakt nere i underjorden.. glesa skall men ändå..vi beslutade oss för att gräva oss ner..grävlingen beslutade sig för att hitta ett nytt ställe och vi fick göra ytterligare ett nedslag, vi grävde oss ner i en bit plyfaskiva som vittnade om tidigare grytjakter. Grävlingen gick åter loss och lyckades förmodligen med att gräva upp en vall i gången...hunden for upp och ner i hålen men kunde inte hitta den..troligtvis hade den vänt ändan till, under grytträningarna så har hon inte skällt på grävlingen då..vi fick ge upp efter 1,5h.
4h brukar hon orka utan problem i skogen så vi åkte till nästa gryt.. Släpp och grävlingkontakt på två ställen ganska omgående... fullt skall där nere i gången så jag lös in i ett hål, två gångar gick in till vänster och hunden kom ut ur den närmsta...jag stod beredd med bössan och kompisen spettade sig in där grävlingen låg..JAG ÄR INNE! skrek han, i samma sekund sprang grävlingen förbi min pipa och fort upp i nästa gång... Skit oxå! In med hunden fort..det rasslade bra i underjorden..hunden fick kontakt och skällde..grävlingen grymtade högt...hunden gnydde till och kom ut efter en stund..ett jack i kinden hade det blivit.. in med hunden i en ny öppning...voff voff voff..lika bra att göra ett nedslag, den här grävlingen ska vi ha... vi grävde och grävde och grävde...till slut hitta vi gången drygt 2m ner under jord..vi stängde bakåt i gången och lät hunden komma ut, gången delade sig i två längre in, in med hunden igen och hon skallade omedelbart i den högra gången, nu var den inte långt borta...vi karvade ur hålet rejält för att komma åt att gräva..hunden hjälpte till med grävandet,grävlingen fräste och gjorde läten, nu var vi 3 meter ner i marken men kunde ändå inte se grävlingen i gången, hunden ledsnade för nu hade det gått över 5h i detta gryt.. 1h till gav vi grytet men nu fick vi ge upp på grund av mörkret och morgondagens arbete... duschning av hund och resa hem mm skulle ju också hinnas med.. Hunden var nöjd åt en dag i skogen, vi var utarbetade och trötta, grävlingen var förmodligen också nöjd..
3 kommentarer:

 1. Jag kommer nog inte att släppa min tyska på grävling mer. Hon är lite för het och går för nära. Onödigt att låta både henne och grävlingen ta skada. Men vet jag att det är räv i hålet så är det nog inga problem....

  Hur som, det låter som ni hade en både rolig och krävande dag. Med sådana dagar behöver man inget gym-pass.

  SvaraRadera
 2. Grytjakt är krävande helt klart, behöver du hjälp med grävlinggryt så ställer husse och hund upp,mvh

  SvaraRadera
 3. Vi får väl se. Har ett och annat på lut, men egentligen är bara ett ordentligt grävbart... Mest stengryt annars, eller helvetesdjupa.

  SvaraRadera