måndag 16 september 2013

Ett händelserikt veckoslut...

Som gammal m.ö.p så är jag aktiv i nationella skyddsstyrkorna... hemvärnet.... Veckoslutet innebar därför att jag deltog i den årliga kfö´n. Strid i bebyggelse stod på programmet och vi övade i hagen som ligger på P4´s övningsområde.. Först övade vi framryckning längs med gatorna i den uppbyggda staden, därefter påbörjade vi arbetet i husen, -ta genomsök som det så fint heter...riktigt kul! Natten tillbringades på logement, morgonen därpå var vi åter i staden för fortsatt övning.. teknikerna finslipades och vi övergick till -ta rensa, övningsgranater kastades in i rummen och vi gick in och drog salvor med ak-4:orna.. förbannat roligt! Därefter blev det övning i strid med b-styrka.. adrenalinet pumpade bra när karbinerna smattrade i betonghuset vi intog..och ner för trappan kom en granat..fienden bekämpades till slut och staden var säkrad. Vid övningsdagens slut for vi ned till Remmene skjutfält..natten tillbringades i kronans vackert gröna tält.. doften av fotogen ifrån tältlyktan och hårt underlag vaggade oss till sömns.. morgonen därpå var man lagom ledbruten och skarpskjutning var dagens övning.. Vi övade instinktivskytte, snabba skott på kort håll med kolven mitt i bröstet.. vi övade även på NUHK ( en minnesramsa vid strid ). Under kvällen blev det en marsch på 7-8 km,patrull på rörlig spaning....förläggningen för natten blev ett garage.. Söndagsmorgonen var fin och även idag var det skarpskjutning på programmet.. hela plutonen övade och vi sköt ifrån ett par olika stridsställningar i kanten av en väg..ak-4 och ak-4 med gevärsrökgranater... tråkigt nog inga understödsvapen på denna övning.. Hemfärd och vård av materiel återstod nu bara av söndagen.
Hemvärnet är en frivillig organisation, man blir inte rik på att delta men samhällsnyttan är stor då hemvärnet även bistår vid eftersök av försvunna personer,skogsbränder och översvämningar..i mina ögon är det en nationell resurs.. Med ledbruten kropp,blåmärken och träningsvärk är man glad att ha fått deltaga i dessa händelserika dagar..liknande avskärmning från övriga världen och samma kamratanda hittar man ingen annanstans. Inget att tveka på,gå med i hemvärnet du med!

1 kommentar:

  1. Na, jag får inte gå med. Totalvägrade ju!

    Å andra sidan har den demokratiska invändningen jag hade på den tiden nu förändrats, jag hade nämligen svårt att acceptera ett värnpliktsförsvar som bara gällde halva befolkningen. Men nu är ju det ersatt med kontraktsanställningar så frågan är vad jag skulle gjort idag om jag vore 18 bast och nyss klar med gymnasiet.

    SvaraRadera