söndag 13 januari 2013

lite grundläggande om grytjakt..

Vid grytjakt talar man om två olika typer av hundar.. dels sprängare som är det som används vid rävjakt och dels förliggare som används vid grävlingjakt...  arbetssätten skiljer sig något åt även om många hundar kan klara bägge bitar ..

Sprängaren skall vara rörlig i sitt arbetssätt och få räven att lämna grytet, hunden skall söka olika öppningar och få räven att vilja fly ut ur grytet.. jägaren intar sitt pass vid på grytet med blick ut från grytet, hagelbössan är rätt val av vapen, vägrar räven att lämna grytet så kan man kalla in hund och tyst avvakta, räven tittar strax ut med nosen och strax därefter blir det fullt ös ifrån grytet, om inte så släpper man hunden in i grytet ett par gånger till, ibland kan det löna sig att tala högt och låtsas stega iväg från grytet..då tror räven att man stuckit.. viktigt är att släppa ut räven en bit innan skott avlossas,svärmen är tät på kort håll och även hunden kan komma ut i skottlinjen..skjut aldrig mot grytöppningen,...

Förliggaren skall leta reda på grävlingen i grytgången och med skall hålla kvar grävlingen på sin plats i grytet, dvs lägga sig för, grävlingen vänder ofta upp baken och gräver upp en vall mellan sig och hunden och tar det med ro, viktigt är att hunden är av det envisa slaget och samtidigt inte har ett för närgånget arbetssätt vilket kan leda till skador.. grävlingen lämnar inte grytet självmant så spett och spade får användas.. vid grävlingjakt är det lämpligt med en grytpejl på hunden.. när man vet vart hunden befinner sig så får man räkna ut vart grävlingen ligger,när man tror att grävlingen är still och har förskansat sig är det dags för nedslag, nedslaget görs strax bakom hunden.. när grytgången är öppnad sätter man ner en spade i grytgången bakom hunden...detta för att hindra grävlingen att smita in där..sen lyfter man upp hunden och strax därefter tittar grävlingen fram... då gäller det att vara beredd med grytpistol eller gevär 22lr.. efter avfyrat skott släpps hunden ner, hunden biter tag i grävlingen och man kan lyfta hund och grävling i ett.. sen fort ner med hunden igen..det kan finnas fler... skallar hunden så kallar man upp den och strax därefter tittar nästa fram.. om inte så får man krypa ner med ficklampa och pistol med hövvet före...  att grytet återställs efter avslutad jakt är en självklarhet..

Grythundsraserna,: foxterrier, jack russell terrier, parson russel terrier, border terrier, tysk jakt terrier, tax
det finns fler raser som används till grytjakt men dessa är de vanligast förekommande..foxterriern är oftast av sprängartyp och taxen förliggare även om det finns varianter inom alla raserna..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar