fredag 21 december 2012

Vinterfångst av mink... fångstplatser..

Minkfångsten innehåller några grundläggande fångstplatser.. det är olika ställen som förr eller senare besöks av minken under sina vandringar längs med vattendragen..  min enkla skiss skall försöka illustrera det hela.. med början överst på bilden har vi inloppet till sjön,här finns ofta öppet vatten och gränsen mellan is och öppet vatten är en bra fångstplats, sen har vi byggnader såsom sjöbodar,där söker minken efter möss och hittar fina platser för legan, likaså vid bryggorna,här under söker de möss och en och annan fiskrensbit har de hittat där under sommarn, bäckutlopp och rör som mynnar ut i sjön undersöks noga av minken.., vinterupplagda båtar erbjuder snöskyddade fångstplatser och ingen lyfter på båten före våren..perfekt, smala partier mellan öar och fastland kan effektivt styra in minken emot fällan, sjöns utlopp och broar är bra fångstplatser som också undersöks noga..



2 kommentarer:

  1. Låt säga att sjön ovan är 300x200 m stor. Hur många fällor är meningsfullt att sätta ut kring den. Eller snarare, var ligger brytpunkten för att få högsta snittfångsten per utsatt fälla?

    SvaraRadera
  2. En fälla på var sida sjön som vittjas ofta räcker väl,rätt placerad så fångar de alla som passerar. Genomgångsfällor är att föredra då de fångar utan bete och från två håll,lätt att spärra minkens vandringsväg. Vittjar du en gång per vecka med två fällor så riskerar du att missa mink om fällan redan har fångst,då kan fler öka chansen. Semafor som möjliggör vittning på håll är bra om man vill kolla ofta.

    SvaraRadera