onsdag 24 oktober 2012

8 enkla tips till nybörjaren vid mårdfångst..

1,snacka in dig hos närliggande jaktlag om du saknar egen mark...påtala fördelarna med att begränsa mårdens framfart,dvs mer orre,tjäder och annat småvilt på marken..

2,utnyttja spårsnön och leta efter mårdväxlar..dvs ställen där flera mårdspår korsar varandra likt ett kryss på marken..rätt placering av fällan är A och O.. saknas snö så får du leta strategiska platser utifrån kartan..hyggeskanter,smalaste stället över myrmark,bergsbranter mm mården undviker öppna ytor..

3,införskaffa lämpligt antal fällor..2-3st till att börja med.. trapper90,ihjälfällan,kirunafällan,gävleborgsfällan eller annan lämplig mårdfälla..se till att de blir invittrade omgående..gnid lite kött,fett eller fisk på insidan eller pensla på lite ägg och honung på väggsidorna..funkar att ställa i hönshuset över natten eller gnugga kaninbajs också.. viktigast är att det för mården luktar gott,absolut inte olja och bensin..

4,verktyg som underlättar fällplacering kan vara bra att ha,yxa,kniv,ståltråd att binda ihop granris och slanor med..buntband att förankra åtel i närliggande träd..

5,fällans placering... jag föredrar trädplacering och 1,5meter ovan mark är lagkravet, med skyddstunnel får fällan markplaceras,fällan bör döljas mot klåfingriga typer och allehanda sabotörer... fällans öppning bör döljas med en grankvist för att hindra nötskrikor och andra fåglar att lösa ut den.. tänk på att olika fällor har lite olika krav på placering..viktigt är att mården kliver i på rätt sätt,oftast sätter man en slana mot fällans öppning som slutar ca10cm nedanför öppningen,då sträcker mården in huvudet på rätt sätt i fällan... det får inte finnas bete på trampplattan som mården lockas att ta med tassen.

6,viktigast av allt, stinkbomb antingen hemgjord blandning av surfisk eller färdig surströmming..räkskal kan funka..även ruttna ägg..detta ska trigga mården att undersöka platsen..lukten skall kännas på långt håll..

7, betet.. det mesta funkar men nötskrika är en bra start.. fågeln plockas på fjädrar ifrån bröst..dessa fjädrar hamnar utanför fällan och i fällan..vingarna hänger man upp som extra trigger för mården..nu kan han se mat.. kroppen blir betet i fällan..på betesgillrade använder man lämpligtvis huvudet på kroken.. att mårddjuren gillar sötsaker är vida känt och både sirap och honung är bra att klistra fast dun på träden med.. undvik att kladda precis i fällöppningen så slipper du en klibbig mård att pälsa..

8,gillra fällorna första november och vittja dem beroende på väder..  en gång per vecka tycker jag är lagom, är det 15minus gör det inget om man bara hinner med varannan vecka..fällan är direkt dödande så var och en avgör själv..väntar man för länge i mildväder så riskerar man surskador.. vid markplacering får man tänka på att sorkar,möss kan skada skinnet och vill det sig riktigt illa så tar räven hela fångsten..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar