söndag 29 juli 2012

rävsnack..

idag har jag  varken fiskat eller jagat..igår kväll såg jag däremot nåt intressant...ytterligare en räv vid hönshuset..tog en stund innan det gick att avgöra att det var en räv i mörkret..en snabb liten filur som nästan for fram som en blixt..höll tummarna hela natten på att den skulle gå i fällan men det gjorde den ej.. Räven är det vilt som bjuder på flest roliga jaktformer anser jag..
först lockjakt på ungräv med muspip..sen grytjakt med terrier..senare drevjakt med stövare..och vakjakt på räv som är en klar favorit..sen lockjakt med harskrik...fällfångsten är ett komplement hela säsongen..
Räven är ett klokt djur som ökat kraftigt på senare år..när skabben tog död på större delen av stammen så märkte man rävens betydelse i naturen..rådjur och harar ökade som aldrig förr..även skogsfågel och mård.. grävlingen fick dessutom fler tillgängliga gryt och mindre konkurans.. nu verkar tyvärr skabben vara på väg åter..något som tyder på att stammen är för tät..jag ser hellre en liten frisk rävstam än en stor skabbangripen..
varför jagar man räv? den frågan får man ofta av stadsbor..
svaren kan variera..men först och främst är det för viltvården..för många rävar på marken ger få harar, fasaner,rådjur mm
för det andra..räven tål ett högt jakttryck och stammen mår bättre av det..dvs glesare stam svårare för skabb att spridas..
för det tredje..skinnet är en värdefull resurs även om många väljer att kasta bort det då päls förknippas med djurplågeri..dagens skinnpriser är inget vidare men förr lämnade folk skogsarbetet för att följa färska rävspår..miljömässigt är viltskinn bättre än de flesta syntetmaterial..plast kommer ifrån olja och hur oljan påverkar klimatet har väl ingen missat?
räven jagas vid skyddsjakt bla på flygplatser,soptippar och kring hönsgårdar,viltuppfödningar med mera där den skapar olägenhet..på soptippen kan man förståss tycka att den kan göra nytta som råttfångare...
hursomhelst så skall det poängteras att inget djur skall utrotas..inte ens räven..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar