tisdag 25 juni 2024

Skyfflat hästgödsel

I eftermiddags fick jag hem en containerlass med hästgödsel... ca 3-4 ton. Jag körde ut gödsel till mina odlingsbäddar och tippade en del i min kompost.. Sen tippade jag flera lass i min största odlingsbädd där snokarna håller till. Snokarna lägger ägg nu i juni-juli och i aug-sept kläcks de små.  Gödselhögar med hästgödsel är väldigt populära äggläggarställen för snokar.  Ikväll hade jag 5 snokar framme samtidigt och en under granhäcken och en vid dammen så det tycks vara minst 7 olika.


Bondgårdsrens

Igår hörde bonden av sig, det var kaos på gården med alla kajor. Jag lovade att komma bort och i morse var jag på plats vid kl 0530. Gården var redan invaderad så det var bara att börja panga. Kaja efter kaja föll i backen. Bonden kom förbi vid kl 0700 och undrade hur det gick då han hört smällar. Jag sa att det blivit ett gäng och när han tittade runt på marken så skrattade han och sa att det var rena massakern. Jag fick ihop det till närmare 80 kajor. Jag åtlade med kajorna framför mitt vaktorn. 

söndag 2 juni 2024

snokar

Idag har jag sett minst 5 olika snokar i min trädgård. De tycks älska min damm, komposten och min stora odlingsbädd som jag täckt med gammalt ensilage. 70-100 cm längd är det på individerna. Lite olika färger också, hoppas de lagt eller lägger många ägg.