fredag 31 oktober 2014

Gillrat kråkfällan och åtlat

Idag gillrade jag kråkfällan med goda köttiga ben..till min förvåning så var det riktigt mycket kråkfåglar på gården så det bådar gott.. Jag åkte sedan vidare till en utav mina rävåtlar med småbitar av kött... Till min glädje så hade räv eller grävling varit framme och grävt sig ner under åtelstegen.. Jag har en annan åtel på samma ställe fast inne i en närliggande dunge knappt hundra meter ifrån..även där hade räv varit framme.. Nytt material slängdes ut och efter knappa två minuter satt skator där och åt.



torsdag 30 oktober 2014

Skyddsjakt på grävling

Idag tog jag med mig fällan till gubben i jaktlaget..Grävlingarna på gården ska bort..för det fanns tydligen flera, minst två enligt frun hans.. I ett uthus har de härjat..och skitit golvet fullt av högar.. Och skithögarna fanns inte där häromveckan så de har nyligen vart där.. Fällan ställdes bland virkeshögarna i uthuset och botten täcktes av gammalt hö/halm som fanns på golvet. Som bete i fällan användes honungskaka..det är inte gårdens katter intresserade av får vi hoppas.
Jag räknar med grävling i fällan inom kort..

onsdag 29 oktober 2014

Vittjat

Kollade till fällan i morse men där var ingen fångst.. Blev till att gillra av den igen.. Men en skata och en kaja lyckades jag skjuta i vart fall.. Säsongens 100e kaja och 33e skatan.. Såg föresten ett par hundra gäss knappa kilometern ifrån där jag jagar..får hoppas de dyker upp på åkrarna snart...

tisdag 28 oktober 2014

Gillrat fälla

Idag fick jag höra att en i jaktlaget sett en grävling vid sin gård..han odlar spannmål och vill gärna ha bort grävlingarna.. Jag lovade att hämta hem en fälla så jag åkte till bondgården där jag ställt två.. Den ena gillrade jag upp hos bonden och den andra tog jag hem för att ställa hos jaktkamraten.. Snart sista chansen innan vintern...

plockat svamp

Häromdagen plockade jag svamp..trattisar att torka och gula att förvälla inför frysen....det blir gott till älgköttet i vinter. .några taggsvampar hittade jag med..

måndag 27 oktober 2014

testat loftet

I morse testade jag vakloftet en stund.. jag slängde bröd på åkern och klättra upp på loftet..min 22wmr hade jag med mig. .det tog några minuter innan första skatan landade..sen kom två till..18 kråkor landa i ett träd tvärs över åkern. .jag spanade en stund och fick se att där satt kanadagäss i veten..drygt 50st.. jag sköt en skata och bössan gjorde sitt jobb bra..skatan stendog..
Upptäckte att jag behöver ta ner några grenar framför skjutgluggen vid tillfälle också...



älgjakt dag 2

Den andra älgjakts dagen började vid 800.. jag var på plats vid mitt pass strax före. . Skillnaden mot gårdagen var att det var ljust ute.....och inget regn.. och även denna dag hade jag ett markpass. .ett trevligt sådant. . Hunden släpptes och fick upp älg på benen ganska omgående. .tyvärr inga där jag satt. ...hunden hade stånd på 5-6 älgar samtidigt. ..riktigt grymt..hundföraren sköt en kalv.. Och på mitt pass brakade det till. .jag vände mig om och fick se en älgtjur rusa rakt mot mig. .men den såg min rörelse och vände 5m ifrån mig. .fräckt!  Dagen avslutades vid 16 snåret...

lördag 25 oktober 2014

Älgjakt dag 1

Idag var det första försöket på älgarna hemma.. Vi är ett litet lag på en ganska stor mark.. Så det blir glest mellan passen.. Men den inbjudna hunden är en grym rackare.. Före 8:00 var vi på plats på våra pass..hunden släpptes strax efter och det dröjde inte någon lång stund innan första älgen stod för hund..tyvärr gick den älgen lös vid ansmygningen och gick ur marken.. Hunden fick dock upp en ny och det var stånd på stånd i stort sett hela dagen.. Regnet vräkte ner och jag hade ett markpass så kronans regnställ fick bekänna färg..första timmen satt jag ner men de sju resterande timmarna stod jag på mitt pass..ja ni läste rätt..8h i ösregn...och någon älg blev det inte..men det är en ny dag imorgon och då är det på't igen!

fredag 24 oktober 2014

vakloftet del 5

Färdigställandet.. att ta upp ett hål och hänga på ett litet tak över gick bra..det blev grymt fint..även utsikten blev god och då det är drygt 4m ovan mark så har jag gott kulfång... jag passade på att slänga en bärkasse bröd och några nävar hundfoder som åtel.. det tog inte ens 5min innan första korpen passera..därefter kom kajorna..

torsdag 23 oktober 2014

vakloftet del 4

Sådär ja. .nu kan loftet betraktas som färdigt.. bara skjutgluggen som ska dit och sen kan man börja vaka..jag har slagit i 4 spikar i väggen där hålet skall tas upp..på så vis kan man lätt se det utifrån. . Loftet har fått en vägg av 3 brädor åt ett håll och en vägg av några stående brädlappar åt andra hållet där ljuset faller in genom hårdplasten i garageväggens övre del. Loftet har även fått förstärkning av några brädor som fästs i takbjälkarna. .



söndag 19 oktober 2014

kollat pass inför älgjakten

I eftermiddag blev det en skogspromenad i regnet..det var några pass jag behövde se inför jakten..ett torn och några markpass..torn är ju bra men markpass ökar spänningen något..man kan få älgarna upp i knät. . Regnandet och fukten hade gjort nytta för svampen i skogen och det fanns mycket trattkantareller. .det fanns även gula godingar. .

vakloftet del 3

Idag regnade det för fullt. .och då passade det bra att snickra vidare på loftet..jag hade med mig en stege och virket som jag ordnade igår.. det är inte så lätt att hålla reglar..spik..och hammare samtidigt som man håller i sig. .men reglar fick jag fast och halva golvet..det fick räcka för idag. .

lördag 18 oktober 2014

planerar trollingfiske

Farsgubben och jag har planer på att fiska lax på Vänern inom en snar framtid. Häromdagen så började jag med att kika i mina wobbler gömmor. . Jag hittade en drös med olika beten..trollingskedar..bomber..och diverse andra beten i löjformat..vänernlax äter löja som bekant. . Men jag saknar flera utav mina bomberwobbler..det blir till att leta..

Vakloftet del 2

Jag behövde lite mer virke för att fortsätta mitt bygge..jag letade där hemma men det verkade som jag spikat fällor av varje liten brädbit.. Så jag kikade i plånboken men där ekade det tomt.. Det blev till att kolla bortskänkes på nätet. Det var inte många annonser men jag hittade en gammal och chansade.. Efter fem minuter fick jag svar och det var bara att åka och hämta..  Virket fanns i grannkommunen och jag fick ihop reglar och brädor till typ hela loftet..inte dumt alls..motsvarande mängd hade gått på 1000kr på brädgårn..nu räckte det med 50kr bensin och en stunds arbete.. Så nu siktar jag in mig på att fortsätta med loftet imorgon.. Egentligen var jag bjuden på älgjakt men vakloftet får gå före, rävjakt är viktigt...

torsdag 16 oktober 2014

ljusterökyckling

Recept..

4 ungfåglar
2hg rökta skinksvålar,rökt fläsk eller bacon
3dl grädde
1msk salt
1liten tesked peppar
Hett vatten till spädning

Fåglarna plockas eller skinnas, ansas och sköljs väl. Gnids utan och innan med salt och peppar blandat. Fläsket får stå och flotta sig i stekgrytan, varefter fåglarna bryns i den heta grytan, späds med hett vatten och får stå och puttra på svag eld, tills de är färdiga. Såsen görs med grädde. Servera med svart eller röd vinbärsgele och mycket grönsallad.

Receptet är hämtat ur svensk jakt nr2/3 1999

årets tilldelning

Hade nyss en älgko med två kalvar bakom mitt hus. .gubbarna som jagar där sa att älgarna skulle vara slut när jag berättade att vi skulle ut om två veckor. .vi jagar bara några kilometer ifrån. .men detta såg bra ut..tidigare har jag sett en större och en mindre tjur bakom mitt hus.. vår tilldelning är en vuxen och två kalvar. .

tisdag 14 oktober 2014

vessla hos bonden

I bondens brädhög skymtade jag något!!! en rävnos? nä men en liten vessla..troligen har den lockats av hundfodret jag hystat in under för att locka möss,sork räv och grävling.. med mobilen var det inte lätt att få ett bra kort..vesslor är snabba..men nyfikna som väl är..

Min värmländska fälla..

Jag fångade en räv ganska nyligen..och betet bestående av en höna fanns ju kvar så det var ju bara att gillra upp på nytt.. Men sen har jag funderat på om betestråden satt fast i gillret som den skulle..men jag har inte brytt mig om att kolla för det brukar ta ett tag innan nästa räv är framme.. Idag slaktade jag två tuppar och tänkte att jag skulle sätta en skrott som bete..döm om min förvåning när jag kolla ner i fällan..hönan var borta och någon gillertråd syntes inte till.. Så dumt att jag inte kollat fällan tidigare..men men nu är den betad på nytt och sen återstår att se vad som fångas..räv, grävling eller katt...

måndag 13 oktober 2014

Älgjakt

Idag börjar älgjakten.. Men vi väntar ett tag innan vi ger oss ut pga avsaknad av hund. Om ungefär två veckor räknar vi med att hundföraren har tid för oss... Vi har en vuxen och två kalvar att skjuta....kanske det blir min första i år?

söndag 12 oktober 2014

vakloft del 1

Idag påbörjades byggandet utav mitt vakloft hos bonden. ..jag fick använda spillvirke ur skräphögen..så efter en stunds hamrande och sågande så var stegen klar.. Golvet på loftet hamnar ca3, 5m ovan mark..ett skapligt fall om man ramlar ner i betonggolvet..så det undviker jag helst..

lördag 11 oktober 2014

Skitfiske

Skitfiske i ordets rätta bemärkelse var det idag.. Igår kväll försökte jag övertala farsgubben om att vi skulle ta en trollingtur på Vänern. Han tyckte inte att vädret verkade bli så bra, utan föreslog att vi skulle åka upp och meta istället. Så imorse åkte vi upp och metade..det var trögt som bara den.. Endast två braxar och ett tjugotal mört fick vi... Stället höll inte fisk längre och så har det varit även tidigare år, ungefär 1-2månader så står det smockfullt för att sedan försvinna helt. Troligen beror det på vattentemperaturen.. Vi tog ett snack med en båtägare som var på väg ut på abborrefiske, han hade några intressanta fisketips...bland annat om ett ställe där han fått asp på 5kg.. Det skall givetvis provas i sinom tid. Men idag var det skitfiske minsann..vi testade löjmete inne i stan istället men möttes av regnet efter knappa timmen.. Vi åkte hemåt....men fiskesuget var inte över...så vi åkte till hemmasjön för fortsatt fiske...märkligt nog nappade det inte alls..och vi testade två heta platser.. Fisken har nog dragit ut på djupet i sjön inför vintern..

torsdag 9 oktober 2014

eventuellt anlägga en ny åtel

Har talat med bonden om att bygga en vakkoja ut mot åkern...antingen en fristående eller ett vakloft i en av gårdens byggnader.. blir det ett fristående kojbygge så är tanken ståhöjd för kråkskytte med hagel..blir det ett loft så är det mer ämnat att skjuta räv och fågel på åteln.. vi ska kika på det i dagarna. ..åtlingen lär gå fort med alla kråkfåglars annonserande..

nu har de fyllt förråden

Invintringen av bina är snart klar..vardera kupa har dragit ner närmare 21kg socker i form av 60% sockerlösning.. det borde räcka...finns de som ger mer och de som ger mindre...vad som är rätt och riktigt skiljer sig från biodlare till biodlare. I denna månad skall bina behandlas mot ohyra också..men matningen är avslutad och det känns bra.

onsdag 8 oktober 2014

tisdag 7 oktober 2014

gässen har anlänt. .

I morse när jag vittja grävling fällorna hos bonden så spanade jag ut över åkern. Och där kom ett gäng kanadagäss flygandes. . Runt 20 st..de landade ungefär 100m ifrån där jag planerat att gömma mig vid gåsjakt. ..vi får väl se om de fortsätter att hålla sig där. .tidigast i veckoslutet tror jag att jag kommer loss..ska bli skoj!

slaktat ankor

Idag slaktade jag ut överskottet av mysk ankor här hemma.  Totalt 7 st..samtliga hanar..lustigt att i stort sett alla årets mysk ankor blev hanar. Men det var bara bra när de ändå föddes till slakt..hanar väger ca4, 5 kg till skillnad mot honorna som håller sig på runt 3 kg.

måndag 6 oktober 2014

Svårjagat i blåsten!

Testade att jaga fågel även idag..först i ekarna bredvid en bondgård..nötskrikorna kom farande hela tiden men i vinden flög de fort..riktigt fort.. Och vinden den dånade i mina medhörande hörselkåpor.. Jag åkte till en annan gård istället..där ställde jag ut mina kråkbulvaner och gömde mig under ett träd i vindlä..det dröjde inte länge innan första skatan landa..men den drog när jag höjde bössan..strax därefter landade två ringduvor..jag sköt..och bommade! Aaahhh det brukar jag inte göra!! Kajorna syntes på andra sidan fältet..300m bort ungefär... Jag testade harskriks pipan jag hade i fickan..och kråkorna kom farande..högt och misstänksamt.. Var inte ens värt att försöka skjuta.. Jag gav upp för dagen och åkte hemåt i stället.. Man kan inte lyckas alla dagar..

fetta

Fetta in kängorna framöver hade jag tänkt.. 1 påse grävlingfett blev det ihopskrapat utav mina fångster... som skall kokas med bivax och tjära..till finfin skokräm. .

rulla skinn?

Då var även de tre senaste fångsterna flådda och stoppade i frysen. .det räcker snart till att sy en one-piece i skinn..

Godiset gav resultat!!

I morse när jag kom till bonden så var det fångst.. Mitt grävlinggodis bestående av vaxkaka och sirap hade gett resultat..denna gång var det dubble i form av grävling.. Två rejäla grävlingar, välmatade och fina.. Betet var uppätet sånär som på en liten smula..men jag tror det finns fler grävlingar på gården så den smulan delades..och fällorna fick varsin bit...

söndag 5 oktober 2014

Gillrat fällor...

Dags att testa ett nytt ställe med grävlingfällorna.. Jag åkte bort till bonden där grävlingarna härjar mellan bråten.. Mellan några ensilagebalar bland vältrampade stigar ställde jag mina burfällor.. Som bete hade jag tagit med mig några kasserade vaxkakor..(vi rensade bort de mörka kakorna inför invintringen av bina så de fick bli mård och grävlingbete). Grävlingen är förtjust i sötsaker och honung brukar vara gott..vaxkakorna luktar honung lång väg..men då vi slungat ur honungen så fick jag bättra på sötman med lite sirap.. Imorgon bitti får jag se vad grävlingen tyckte om godiset...

Fångst igen!!

Idag satt nästa grävling i fällan..bullkransen med mandel fungerade..förra grävlingen var en galt men det här var en sugga...troligen de båda som synts i trädgården... Nu är det dags att flytta fällorna till bondgården och fånga några där...

lördag 4 oktober 2014

Fågeljakt

Kom hem för en stund sedan...har vart ute och jagat fågel...först testade jag en veteåker på 24Ha.. Vetet har precis börjat komma upp och där flög mycket fågel..ringduvor, kråkor och kajor...skottchanserna var få där jag lagt mig i min säck..en kråka lyckades jag skjuta.. En mindre flock gäss passerade men inga som gick ner för landning. Jag åkte iväg till nästa veteåker..något mindre men likvärdig vad det gäller fågel. När jag kom till nästa åker såg jag att bonden slått vallen, det är bra för jakten.. Jag ställde ut några kråkbulvaner på vallen och gömde mig inunder ett träd.. Set dröjde inte länge innan nyfikna fåglar störta in..1 skata och 4 kajor fick jag skjutit..sen satte sig flocken i andra änden av åkern..tyket! Jag smsa bonden och frågade när vallen slogs..tydligen inatt.. Hmm det kan locka fram räv ikväll då..jag gick en bit och hittade rävskit på strängen som slagits..vad var det jag sa..räven har redan vart framme.. Eventuellt kommer den åter ikväll, jag slängde de skjutna fåglarna i åkerkanten som rävgodis..får försöka ta mig hit ikväll igen...

fredag 3 oktober 2014

Kollat åkern..

Åkte förbi bonden och kollade åkern.. Höstvetet har börjat gro..och på åkern satt 500-600 fåglar..mestadels kajor och ringduvor men även kråkor och skator..några gäss syntes inte till.. Men det får nog bli jakt ändå imorgon bitti..frågan är vilka bulvaner jag ska ta..gäss,duvor eller kråkor? Kanske en mix av allt...

Lite av varje

Idag svängde jag bort till åteln på hemmamarken..gårdagens fisk slängdes i terrängen...i förrgår åtlade jag ju på min ordinarie skogsåtel så all fisk hamnade här denna gång. Jag passade även på att kolla till konstgrytet och kasta in havre i kitteln och gångarna. Väl hemma igen så såg jag till att flå gårdagens fångst, grävlingen från igår var stor och skinnet fint. Grävlingen bredflås likt en björn så det går fort och lätt..tassarna brydde jag mig inte om att spara på skinnet, det ska man göra på trofeskinn. Jag stoppade skinnet i frysen och tanken är att jag skall bereda och mjukgöra skinnet för att sy något skoj. Grävlingens skinn är vackert. Funderade på att ta tillvara på fettet och koka lädersmorning, bivax har jag gott om sen jag börja med biodling..sen behövs ju bara lite trätjära. Men det blir väl fler grävlingar innan vintern..så denna hamnar nergrävd som grundåtel eller i min norska kråkfälla...

Konstgryt

Jag har haft lite kontakt med en likasinnad..tro det eller ej..men det finns fler grytbyggare.. Som likt mig längtar efter att få se rävspåren ringla in i grytet fram i vinter.. Hans gryt har ett ordentligt isolerat tak och längre gångar samt grövre kittel..och om jag förstått det hela rätt så ligger det vid en granplantering..det kan nog bli ett attraktivt tillhåll..Han skickade sina bilder på bygget och lät mig publicera dem..håll till godo!











torsdag 2 oktober 2014

Fångst igen!

Idag var det fångst igen, fast denna gång i en utav min grävlingfällor. Ni minns kanske att jag ställde två fällor i trädgården hos en bekant? Betade med ägg och sirap och strödde hundmat utanför. Det tog några dagar men äntligen satt en fet grävling i fällan.. Men det hade setts två på tomten så fällorna står kvar några dar..nytt bete blev kanelbullekrans med mandel..vi får se hur det funkar.

Vänern mete

Idag blev det ett metepass i Vänersborg... Vädret verkade sådär till en början..dimmigt och fuktigt i luften..men sen klarnade det upp och blev vindstilla och sol. Fisket var väl inte lika bra som sist men det fanns skapligt.. Runt 30 braxar runt 1-1.5kg fick vi upp..samt löjor, mört, abborre och sarvar..sarvarna höll väl en vikt på 0.5-0.6 hg så de var roliga att drilla. Det var kul att dra braxen med ul spö också..de högg på spinnare. En balja och en hink åtelmaterial fick vi med hem.. Räven blir glad...

recept på snabbåtel

Gjorde en snabbåtel härom veckan..
Gräv en grop..släng i 10-15 kg fisk(eller kött)..sämre kvalitet desto bättre.. täck med jord..lägg på en åtelstege(alternativt en lastpall). På med mer åtelmaterial.. Strössla den omgivande terrängen med hundfoder..och lägg ut brödbitar i anslutning till åtelstegen.. Kråkfåglarna dyker upp redan nästkommande dag och förser sig av brödet och skränar.. räven hör det och smyger på avstånd..det är då han hittar hundfodret i terrängen..några bitar sånt tackar han inte nej till..och inom kort(några dar) vågar han sig ända fram..Denna åtel har jag på 40-50 meters håll då tanken är att skjuta med kula. Givetvis kan man testa några skott redan när åteln anläggs för att se hur man träffar..och öva i mörker är inte fel det heller!



onsdag 1 oktober 2014

Fångst!!!

Nytt bete i min värmländska tunnelfälla gjorde susen... Tidigt i morse gjorde jag en koll ner mot fällan..luckorna var stängda och ett krafsande ljud hördes. Gött in och hämta bössa och ficklampa. När jag kom ner till fällan hörde jag något springa i fällan..det lät litet..kanske en mård? eller ett kattskrälle? Jag öppnade inspektionsluckan och lös in..en räv! gött rätt sort..bara peka in pipan och trycka av.. Höna var tydligen rätta betet.. Räven var en ynklig liten stackare..en tik på 5-6 kg uppskattad vikt..