fredag 31 augusti 2012

dagens fångst också...

det fastnade en nötskrika i fällan imorse med ju...snart börjar de sträckflyga efter ollon mellan ekarna...ni som aldrig har testat detta giller..observera att den nedersta delen av gillerkrysset sitter fast i brädan under.. den tvärgående och stående där på balanserar och håller uppe luckan..ett så kallat stötgiller.. mycket bra att ha på kråkbåsen istället för draggillret som kräver ett bete som går att knyta fast..

Vänersborgsmete...

Idag bar det av till Vänersborg som så många gånger förr.. mete i hamnen stod på programmet.. på vägen upp såg vi flera stora flockar med gäss och vid Koberg såg vi dovhjort,kronhjort,vildsvin och mufflon.. blev förvånad när jag såg mufflonfåren och det förklarar att vissa djur i mängden sett fårlika ut .. hornen har jag inte lagt märke till tidigare på dem...Koberg är minsann en viltrik mark...
Väl framme i Vänersborg så kika vi in på Snäjk..min favoritbutik.. de har troligtvis sveriges bästa priser på många produkter.. idag fyndade jag tex bombers jerkbait för 39kr st! ordinarie pris159kr! även storms stora wobbler fanns för 39kr..ordinarie pris 180kr! sjukt billigt...
När vi handlat färdigt satte vi oss i hamnen och metade..jag körde med maggots och farsgubben med mask.. det var bra drag på mörtarna och en och annan löja kom upp..totalt 10kilo fisk.. några matabborrar i mängden på 3hg.. en ungfågel gjorde oss sällskap och den blev mätt kan man säga..10mörtar slank väl ner i magen..resterande mörtar byttes mot en spann kokta kräftor..mumsigt...


onsdag 29 augusti 2012

gärdesgårdar..

Gamla gärdesgårdar gjorda i sten finns det gott om i vårt land..  de är vackra monument över svunna tider..  ofta ringlar de sig fram över de marker där man jagar..  det fiffigaste med gärdesgårdarna är att de stått där de stått i flera hundra år.. öppningar i gärdesgården är med största sannolikhet passager för viltet..  räv och harpass intages såklart i gluggarna vid drevjakt... även vid fällfångst efter grävling så är gärdesgårdarna bra att nyttja.. längs med muren kan genomgångsfällan ställas eller så ställer man enkelfällan vid murens slut..
mink och mårdfällor kan enkelt byggas in i muren..våra små mårddjur letar efter möss och sorkar i diverse stenrösen.. vill man öka dragningskraften så lägger man hundfoder eller spannmål i muren med jämna mellanrum..en levande musåtel 100m lång räcker hela vintern.. 

tisdag 28 augusti 2012

Hålträd och död ved...

Att spara på gamla hålträd och död ved som står på rot är viktigt för viltvården..  många fåglar är beroende av att det finns bra boträd.. tex ugglor,hackspettar,starar,skogsduvor,småfåglar mm.. när vi människor "städar" i skogen så rensas ofta sånt bort..  hålträden drar till sig annat än fåglar också..mårdar och ekorrar tex..de sover gärna i hålträden på dagen..får ibland sina ungar i dem eller har träden som skafferi..i forna tider när man jagade ekorre så högg man upp ett hål i stammens nedre del och rökte ut dem..ekorreskinnet "gråverket" var nåt riktigt fint för adeln och liknande..numera är ekorren fridlyst.. men mården är ju lovlig..inte att röka ut men hålträdets närhet är en given fångstplats för mårdfällan.. förr eller senare passerar mården trädet..var så säker...
Allehanda mossor,svampar och lavar samt insekter drar nytta av den döda veden..  även död ved på marken fyller en viktig funktion i naturen..
Så när skogen ska gallras glöm inte att spara på hålstubbar här och där..det ger ett rikare djurliv och en trevligare jaktupplevelse nästa gång du är ute...

hösttrolling efter storgädda...

Hösttrolling efter gädda är ett intressant ämne.. när vattnet i sjöarna kyls ner så går gäddorna in emot land.. det brukar inträffa ungefär när medelsvensson tar upp ekan ur vattnet.. därför brukar min stationära båt få ligga i tills det är risk för isläggning..
utöver båt är två styva spön och ett ekolod grunden.. det behöver inte vara marknadens dyraste prylar.. själv kör jag med fladenspön och ambassadör rullar.. linan är 0.30nylon..
favoritbetet är stora Cisco kid wobblers..ett av marknadens äldsta beten..men faktum är att Cisco kid levererar gädda..nästan fångstgaranti..tvärrandiga och blå wobbler funkar alltid..och i Vänern har orangefärgat visat sig mycket bra.. med 20m linsläpp så har wobblern en djupgång på ca5m.. jag kör ett spö på 20m linsläpp och ett på 25m..  håller sedan 6meters djupkurvan..det innebär att betet är 50cm till 1m ovan bottnen hela tiden.. vid botten står oftast storgäddan.. 
I vänersborgsviken där jag fiskar då och då kan man köra långa sträckor med 7meters djup..även där funkar wobblerna fint..vill man ha ner wobblern lite extra så kan man släppa ut lite mer lina från rullen..mothuggen blir dock svårare då..seså ut och fiska med er..skitfiske önskas... glöm för all del inte vågen för storfiskregistrering,kamera,håv och kroklossare..returnerar du storfisken så är den större nästa gång den fångas..back to big fish...

måndag 27 augusti 2012

trögt på jaktfronten..

Det går minst sagt trögt med det jaktliga... for iväg till skogsåteln i morse.. var på plats före kl:05.00
Med tanke på hur mycket räv och grävlingskit där ligger på åteln så borde det vara bra drag.. satt väl några timmar.. några kråkor hördes på avstånd..lite senare några skator... och sen även nötskrikor... men inget visade sig på åteln.. skumt..ändå sitter jag blixtstilla och fullt camouflerad..andas knappt..
jag fick ge upp och tog en sväng förbi en åker istället.. kanske att det gick lura ner några nötskrikor i fördärvet.. såg två duvor på väg till passet men det var också de enda.. jag fick se mig besegrad och fick åka hemåt... nästa gång tar jag nog med hunden och letar grävling istället...

söndag 26 augusti 2012

Lockfågeln...

Att få tag på lockfågeln till den dubbla skatfällan brukar vara svårast..men eftersom jag sparade en skata igår av de tre fångade så blev det mer fångat idag... 2 skator till och 1 nötskrika blev det idag.. lockfågeln är utbytt och imon kanske fler går i fällan..
Idag fick jag tag på 2 pappkassar knökade med äpplen(fallfrukt)..brukar inte vara svårt att ordna..bytte bort ena påsen mot en säck bröd av kompisen.. kompisen ska ge lite äpplen till sina vildsvin..
Jag fick under dagen en förfrågan om mört till kräftfiske också.. tog ett metepass och fick upp närmare 150mörtar..mest smått men det skall väl räcka till några burar...
Det märks att vi går mot mörkare tider..det är kolsvart ute före 2200 på kvällen..  hösten är ändå en trivsam årstid..alla färger och skiftningar på trädens löv....daggen i spindelnäten..och alla dimslöjor på tidiga mornar..
den bitande fuktiga kylan.. nja jag får väl säga att jakten har gjort att jag uppskattat hösten mer med åldern.. alla premiärer som avlöser varandra..fullt upp varje dag..

lördag 25 augusti 2012

Druvfläder..

Det finns två sorters fläder...här tar jag upp den förvildade varianten..druvflädern...
Druvfläder har röda giftiga bär till skillnad mot äkta fläder som har svarta ätliga bär...

I viltvårdsammanhang är den intressant pga skyddet.. druvflädern är mycket snabbväxande och egna studier har mätt upp så mycket som 1,4m i tillväxt på ett år... den tål skuggiga platser och planteras med fördel som undervegetation i både barr och lövskog.. höjden är runt 2-3meter.. det marknära skyddet bör kompletteras med låga buskar... druvflädern sprids med fåglar så tydligen finns det arter som äter dess giftiga bär..vilka det vet jag ej..

Vildapeln...


Alla har vi sett vildapeln längs med gamla vägar och gärdesgårdar..i åkerkanter och vid gamla torp...
alla som smakat på äpplena vet att de är sura..ingen vidare frukt för människor men för djuren ett gott tillskott..visserligen kan man ympa in smakligare sorter men viktigast är att beskära träden då och då.. vildapeln kan bli över 250år gammal! Vildapeln vill ha en ljus växtplats och trivs på de flesta jordar..dock ej sumpmark..  frukterna äts av fåglar,hjortdjur,vildsvin,harar,kaniner och gnagare.. även grävlingen äter dem..
grenarna betas av hjortdjur och oftast bör man skydda ny-ympade grenar väl..de ryker först...




Dagens fångst...

Jag fick tag på en säck bröd igår igen.. så det blev nytt bete i kråkfällorna i morse.. och nu ikväll hade det gett utdelning.. 3skator fångade..

fredag 24 augusti 2012

nyponros...

Vildväxande rosor är till nytta för mångt och mycket.. det är främst tre sorter som brukar komma på tal.. nyponros,vresros och carolinaros.. samtliga ger ett gott skydd med sina taggiga snår..de blommar vackert och ger rikligt med c-vitaminrika nypon. dessa nypon äts av fåglar när vintern dyker upp..
nyponens fröer kan samlas för plantering..de behöver en köldknäpp för att senare gro..
även årskott av rosorna kan planteras i juli månad..ca25cm långa sticklingar sätts i näringsrik jord så endast några cm av toppen sticker upp..de täcks senare med löv och på våren är de redo för utplantering..höjden på rosorna är max3m.. observera rönnbären bakom i bild..rena fågelbordet....

uppdraget avklarat..

idag satt det en grävling i ena grävlingfällan..nätfällan som gett utdelning även denna gång.. förhoppningsvis är det individen som försett sig med kycklingar.. fällorna får stå gillrade några dagar till..det kan ju vara ett par stycken på samma plats ..även ungrävar kan gå i fällan.. dagens fångst var en vuxen sugga..jag fick väcka den i fällan..den låg och sov..

torsdag 23 augusti 2012

PREDATORKONTROLL

Predatorkontroll.. en viktig bit för viltvårdaren..
Vilka arter konkurrerar om bytesdjuren på min mark?vilka utgör det största predationstrycket på de arter jag vill gynna? vilka av arterna finns på jakttabellen? vilka kan jag inte göra något åt?

Räven är oftast det största hotet mot viltet..rådjurskid,harar,fasaner,änder mm stryker lätt med.. en rävfamilj är stor 1-9ungar..mycket vilt hamnar i rävmagar..

Grävlingen..något klumpig men ej att förakta..ägg är dess specialitet och även fasaner i utsättningsvoljärer..

Mården.. äggtjuv..boplundrare och kan även ta byten stora som tjädrar och harar!

Mink,iller..en fara för all sjöfågel upp till gåsstorlek..vildkaniner..och även kräftor och öring...

Kråkfågel och måsar.. tar både harpaltar,ällingar,ägg mm och dess stora antal gör att effekterna blir stora..


 De fyra stora rovdjuren och våra rovfåglar får vi helt bortse ifrån då de är mer eller mindre fredade...så även ekorren den lille äggtjuven..

VATTEN

Vatten källan till allt liv!

Vart finner viltet vatten på min mark? sommar?vinter?

Sjöar,åar,bäckar,myrmark,diken och pölar/dammar...
Hur ser sjökanterna ut?starkt sluttande steniga och allmänt svårnådda?
Åarna likadant?kanske rasrisk i branterna?
finns det öppna diken eller är det nergrävda rör?

ser man över vattendragen på sin mark så hittar man säkert förbättringsområden.. kanske nåt så enkelt som att hugga bort några träd i sjökanten för ökad tillgänglighet? en bäck kanske kan dämmas och skapa ett viltvatten? (kräver tillstånd).. marken kanske saknar vattendrag helt och hållet? anlägga damm? bidrag finns att söka för våtmarksprojekt..


SKYDD

Vilka arter behöver ett förbättrat skydd? vad finns för skydd på marken? vilka faror finns?

Skyddet kan vara allt ifrån att ordna viltstängsel emot trafiken..säkra viltövergångar..till att sätta upp fågelholkar eller plantera tätningar.. att dagarna innan slåttern på åkern söka av marken med hund eller skrämma bort rådjurskid kan rädda en hel del..skydd emot rovfåglar är mycket viktigt för fältfågel och hare..att spara kantzoner kring åkermark och ordna granremisser kan ge bra skydd..hargolv räddar en hel del harpaltar.. för änder är flottar och stockar förankrade ute i vattendragen bra skydd emot räv och grävling.. när åkermark slås så försvinner mycket av skyddet och minsta lilla buske i kanten kan betyda liv eller död för en hare eller fältfågel..tänk på det..

FODER

När man pratar viltvård är det främst rådjur och hare som är målet.. samt fasaner, rapphöns, gräsänder,.. men även andra arter såsom älg,hjort,vildsvin,tjäder,orre,gäss och ringduvor kommer på tal..
stödutfodringar i all ära men det finns fler åtgärder avseende foder..

Några tankeställare innan man kör igång sina foderprojekt..
hur ser min mark ut?  vad växer på min mark? vilka jordtyper finns? vad behöver viltet för att trivas? och framförallt vad behövs i foder för att de skall klara vintern? vilka arter ska jag gynna med de odlingsmässiga förutsättningar jag har?

1, Hur ser marken ut?:starkt kuperad eller flack?öppen eller igenvuxen?skuggad eller solig?
2, Vad växer på marken?: barrträd?lövträd?en bra blandning?marken kal?mossbetäckt?gräsbeväxt?
3, Vilka jordtyper?: sandjord?lerjord?surjord?bördig näringsrik jord?
4, Vad behöver viltet för att trivas?: tex älgen äter tall,rönn mm hare äter diverse örter,gräs..fåglar äter bär...
5, Vad behövs i foder för att klara vintern?:vad finns i matväg när snötäcket ligger tjockt?
6, Vilka arter ska jag gynna?: när marken setts över och man fått mer kött på benen så är det dags att planera för vilka arter man skall satsa på..i en renodlad skogsmark kanske det inte är lönt med fasaner då det är en fältfågel..myrmark kanske inte är den perfekta biotopen för vildsvin? åkermark kanske inte är nåt för tjädrar?man bör anpassa satsningarna efter det vilt som har störst möjligheter att trivas..

viltvårdens fyra ben...

Foder, Skydd, Vatten, Predatorkontroll
det är viltvårdens fyra ben som man skall hålla koll på för att uppnå resultat..

FODER .. kan jag förbättra fodertillgången på marken? vilka arter vill jag gynna? vilka möjligheter har marken/biotopen?

SKYDD.. har viltet skydd mot väder och vind? skydd mot rovdjur? skydd mot mänsklig störning?

VATTEN.. finns det vatten att tillgå för viltet? vad kan förbättras avseende tillgången?

PREDATORKONTROLL.. vilka arter förekommer på marken? hur begränsar jag dem?


onsdag 22 augusti 2012

jack russeln som råttjägare..

blå stjärnan..

då var det dags för ett återbesök hos veterinären med min hund.. de hade skickat en remiss till blå stjärnan pga "hältan".. i väntrummen var det fullt av olika hundar..berner senner,dobermann,flat coated retriver, chow-chow,sibirian husky,fransk bulldog,boerboel mm  min jycke blev något stressad i den nya miljön med många hundmöten samtidigt och automatisk skjutdörr i entren..vi väntade utanför istället.. väl inne fick hon en lugnande spruta.. sen blev det röntgen.. de hittade inga fel på vare sig höfter eller knän eller något annat.. tydligen kan vissa hundar vara fullt friska och springa på tre ben till och från ändå..det låter väldigt konstigt tycker jag.. jag hade räknat med dyra operationer..utebliven jaktsäsong och avelsförbud på hunden.. detta besked var ju mycket bättre även om det är tungt att stundtals ha en trebent hund.. 1400kr gick kalaset på idag när försäkringsbolaget direktreglerat..tur man försäkrat..

tisdag 21 augusti 2012

kvällsfiske i stora härsjön..

ägnade några timmar åt kvällsfiske i stora härsjön.. ett vatten som ingår i gula kortet.. målet för fisketuren var gädda och större abborre.. betesfisken kom snabbt upp med lite mäskning och flötmete.. ett tjugotal mörtar och ett par skapligt stora.. kompisen testade flötmete med mört och jag körde bottenmete med mörtbit..  fisken var inte på hugget men vi fick några timmar trevligt skitsnack om jakt och fiske i största allmänhet...
på platsen där vi fiskade finns ett fint vindskydd och vi kom överens om att det ska isfiskas där i vinter.. isfiske är trevligt...

tomt i fällorna..

det var tomt i grävlingfällorna i morse.. oftast tar det nån dag innan de vågar gå i... att fällorna är väl invittrade är viktigt vid fångst..de flesta ställer sina fällor i garaget under icke fångstperiod och doft av olja och bensin är avskräckande..  oftast ställer jag fällorna ute och lägger gammalt kaninströmaterial i fällorna.. kaninkiss luktar gott för rovviltet..  träfällor kan penslas med ägg eller honungsvatten invändigt..
att tänka ut hur ett litet rovdjur kommer bete sig vid fällan är A och O..  fällor bör placeras med öppningen åt det håll man tror djuret kommer ifrån..fällorna skall stå stadigt.. eventuellt galler i botten samt giller bör täckas.. fångstplatsen bör vara ostörd och lätt för djuret att ta sig till osedd.. betet skall inte kunna nås genom gallret på nätfällor.. fällan bör kunna vittjas på avstånd för att man inte ska lämna vittring i närheten..
genomgångsfällor ställs med fördel längs med gärdesgårdar,viltstaket,väggar och liknande hinder då man får maximal styrningseffekt.. sätter man sig på huk och studerar sin fångstplats så ser man snart vart fällan skall placeras.. när det gäller grävling så är alltid ekbeväxta kullar i jordbrukslandskapet bra fångstplatser.. kantzoner kring åkermark drar oftast till sig grävling.. smyger man bra kan man hitta sovande grävlingar utomhus vid åkerkanter..det hände mig förrförra året..

måndag 20 augusti 2012

nytt uppdrag...

idag fick jag ett samtal ifrån en hönsägare... en höna och ett gäng kycklingar i en utebur hade strykit med till nåt "monster"...  bolådan var uppbruten och kvar var bara fjädrar....
Jag hämtade hem mina 2grävlingfällor som inte gett nån fångst på ett tag...kollade kylen efter lämpligt bete.. dadlar,vaktelägg och päronpure fick det bli.. tog en sväng ut till hönsen och fyllde en påse med havre..
Väl framme hos hönsägarn så kollade jag buren,..mycket riktigt var det en grävling som varit framme..grävlingpäls i form av långa svartvitgråa strån låg i bolådan..  grävlingar uppsöker trädgårdar på hösten och ställer till mest oreda då..de behöver äta upp sig inför vintern..
fällorna är nu gillrade och imon får jag se om det sitter nåt monster i fällan.. en säck bröd och en bit fyrkantsnät lyckades jag tigga till mig också..nätet behövs till mina lazzefällors gavlar.. brödet går åt till mina djur och jag passa förstås  på att gillra de flesta av mina kråkbås nu ikväll när jag hade gott om agn..
bröd kan man ofta tigga till sig ifrån affärer och bagerier..till djurfoder och åtel..tänk på att inte åtla med för mycket bröd som ligger och möglar..möglig mat mår ingen bra av..

söndag 19 augusti 2012

räv och grävlingvak...

skulle blivit ett morgonpass vid åteln i morse..vaknade tyvärr vid 06.15 trots att klockan var ställd på 03.45..
morgontrötta rävjägare får inte mycket skjutet.. blev till att somna om och ta ett kvällsvak istället...
efter en timmes vakande hände det något..ett tiotal kråkor kraxade förbi.. de landade ca 200m bort bland några höga träd.. sen vart det tyst ..väldigt tyst.. en timme senare började det kraxa för fullt..något skrämde iväg kråkorna..kanske en räv? det började knaka i grenar och prassla men det dök inte upp nån räv idag heller och jag fick bryta pga mörkret... morgonen måste vara bättre..men det gäller att vakna..
kompisen och hans jaktkamrat hade skjutit varsin räv idag på ett morgonpass...
Tog en bild på min skogsåtel så ni förstår att det blir mörkt när kvällen skymmer..mycket träd och lite ljusinsläpp på platsen..helt fritt från mänsklig aktivitet då det är myrmark..det är bra för då stör sig ingen på alla goa grejer jag lägger ut..de luktar inget gott..räven vågar sig bättre fram bland skyddande buskage också..

Majs som skydd och foder...

Majs odlas mer och mer i vårt avlånga land... majsen erbjuder ett gott skydd åt det mesta vilt... majsen kräver markberedning och en bra jordtyp..sand,mull och en hel del näring.. majsen vill ha värme och sås först när marken håller ca10grader.. sydsluttningar med vindlä blir varma tidigt..
i torrperioder bör man vattna majsen..
Vildsvinen gillar majsfält och majs är väl det vanligaste i foderspridarna... ringduvor grävlingar mm äter gärna majs.. när kolvarna mognar på hösten hugger man ner en del så fasaner mm lär sig hitta födan..
i mindre skala kan man driva upp majs inomhus på våren för tidigare sådd..
fodermajs är billigare i inköp än sockermajs...
majs kan odlas tillsammans med andra grödor tex solrosor och jordärtskockor..då får man rikligt med viltmat..majs kan odlas på samma åker i flera år utan några växtföljdsproblem...

lördag 18 augusti 2012

Aronia...

Att rönnen ger mycket bär berättade jag om... det finns även buskar som ger rikligt med bär.. en sådan är aronia..  aronia är tämligen anspråkslös och växer på de flesta jordar.. bären innehåller massvis med nyttigheter och antioxidanter.. för både människor och djur..buskarna bildar täta buskage .. bra som skydd åt småviltet... på hösten blir bladen alldeles röda och förgyller viltvårdarens marker med sin prakt...

besökt bondens dag..

besökte bondens dag i åkraberg idag..en trevlig tillställning som brukar vara vår och höst..
På bondens dag kan man köpa det mesta.. höns ankor kaniner och lokalt odlade grönsaker och hantverk...
 Funderar man på fasanuppfödning och liknande så kan man köpa trevliga ruvhöns.. att ha bra ruvhöns är inte fel..en höna kan ruva 10-15fasanägg utan problem..hönan lär kycklingarna hitta mat..och det bästa av allt hönsen lär fasanerna att ta skydd i träden..  höns finns i de flesta färger och storlekar och i varierande utseende.. på bilderna nedan har vi brun leghorn som är en trevlig värpras..tupp och höna..

fredag 17 augusti 2012

vakpass vid grävlinggrytet..

kunde inte sluta tänka på grävlinggrytet där det inte jagats på närmare 20år... det fick bli ett vakpass i gryningen.. kanske bodde räven i samma? 4.00 ringde väckarklockan..  sällskap till grytet fick jag av en jaktintresserad ung man..  spännande att vaka... vi satte oss att bevaka en väl upptrampad viltväxel i anslutning till grytet.. mycket fåglar var i farten i gryningen..trastar duvor spillkråka och korp bland annat... å så de j...a myggen!! vi matade myggen i dryga en timme..sen tog jag fram muspipan ifrån primos.. en snabb serie pip i 5sek..sen tyst nära på en minut..sen några sekunders pip och då börja det prassla neråt blåbärsriset på stigen... strax därpå skymtades räven..nu du sa jag till sällskapet..höjde bössan och fira av en smäll så det yrde i riset.. räven blev träffad och kastades omkull.. av rena farten smällde jag på den en till och där låg den.. en ungräv av mindre format... inte räven som tagit höns på gården men ändå..  en räv.. döda rävar tar som bekant inga höns...  väl hemma drog jag ett kortare spår med räven och avslutade det i mitt konstgryt på tomten.. sen släppte jag ut min jycke... hon tog genast upp spåret och kastade sig in i grytöppningen... hon ville dock inte apportera räven åt mig men det kommer väl så småningom...

torsdag 16 augusti 2012

lite av varje...

idag lyckades kompisen skjuta en fin bock.. troligtvis en medaljbock..brons eller silver..
och som jag sa så gäller det att vara framme.. 4 klövar och två påsar rens fick jag tiggt till mig....
idag har jag kollat upp det stora grävlinggrytet på marken där jag skyddsjagat..säkert 15-20 öppningar.. troligtvis bor räven i samma..jycken var halvt ner i gångarna och nosade....det luktade gott i grythundsnosen.. grävlingbajs och spår av hönsfjädrar fanns utanför grytet..idag var inte bössan med men det är den nästa gång.. det skall bli ett vakpass en bit därifrån..

onsdag 15 augusti 2012

16aug imorgon..

det  är väl ingen som missat att det är bockjaktspremiär imorgon? likaså blir ringduvorna lovliga...
Det betyder bra tillfälle att komma över åtelmaterial och fällbeten... bitar av rådjurslever och lunga blir bra bete i mårdfällor..fryst så funkar det på betesgiller.. huvud och skinn kan hängas upp brevid mårdfällorna redan nu så mården vet vart den ska gå 1november.. tarmar och vom platsar på rävåteln..eller varför inte i en säck som grävs ner att surna? säcken trycker du hål i med  en spetsad stör när vintern närmar sig.. rådjursresterna kan läggas i en hög och täckas med sten..det ger en åtel som luktar men ger lite mat..en sån åtel räcker länge... rådjursklövarna använder du till spårträning av hunden eller skänker till någon annan hundägare som har nytta av dem.. klövarna funkar som bete i rävfällan likaså...
vad det gäller ringduvorna så tas oftast bara brösten tillvara..det innebär att en fin skrott blir över..likadant där mård,mink,rävbete/åtel..   upphängda skrottar kring fällorna väcker nyfikenhet hos predatorerna..  fågeldun är användbart till att täcka trampplattan i fällan..
som fångstman gäller det att hålla sig framme som ni förstår.. höstens kräftskivor..där har ni ett annat tillfälle som ni skall hålla er framme..kräft och räkskal luktar mumma för rovviltet..bara till att tigga till sig skalpåsen när kalaset är slut..  passa även på att höra er för om fallfrukt..plommon och äpplen.. grävlinggodis.. plommon har som bekant en laxerande effekt..brukar bli rätt många plommon över på varje träd då man inte kan äta några mängder.. äpplen tror man kanske inte att grävlingen äter men kolla skithögarna runt vildaplar och i närheten av villaträdgårdar så ser ni.. ikeas blå kassar är bra att samla fallfrukt i... mården är för övrigt löjligt förtjust i plommon..koka pure med rikligt med socker så får ni en fin smet att kleta på fällträdets stam..   nåväl jag för önska alla bockjägare och duvskyttar en riktig skitjakt imon...tänk på jaktlagets fångstmän..spara räntorna..det ger fler rådjur nästa år...

rönnen..

Rönnen detta vackra träd som ger mat åt det vilda..
Rönnbären hänger som stora klasar till fåglarnas förtjusning..sidensvansen är väl den fågel som förknippas mest med rönnen.. hjortdjuren älskar att beta rönnens grenar och blad...att spara på rönnar är en god viltvårdsåtgärd.. rönnens bär blir fin gelé till viltköttet dessutom... funkar säkert till likör också..
rönnbären smakar aningen surt och det vet väl alla vad räven sa..
Rönnen går att föröka genom frösådd..
Gammalt ordspråk säger att mycket rönnbär på träden varslar om en snörik vinter... Rönnen på bilden visar tydligt hur mycket vintermat en rönn kan ge..rönnen är fotad i Vänersborgs hamn...

tomma fällor..

när man håller på med fällfångst så händer det rätt ofta att fällorna är tomma.. det kan tära på tålamodet att dag ut och dag in inte få någon fångst.. ett bra knep är att ha fällorna ståendes säkrade på fångstplatsen.. när betet försvinner så gillras fällan på nytt och fångsten är ett faktum.. även om man bor långt ifrån jaktmarken så kan man få ett bra resultat...det räcker att gillra över veckoslutet när man är på marken..
Jag hade räven på besök i förrgår natt..pga hönshusdörrn blåst igen så trodde jag att en familjemedlem stängt in mina frigående tuppkycklingar,så var inte fallet och räven fick sig ett skrovmål.. trist men jag kan inte klandra räven för min egen dumhet att jag inte kontrollerade att de var inne..får trösta mig med att räven får större och finare päls ju mer han äter..snart är den fångad..
Jag har ställt en fälla inbyggd bland buskarna på tomten.. lagt grävlingskit utanför och i fällan.. samt lite god mat.. när räven kommer förbi så kommer den förmodligen vilja knycka käket från sin konkurrent grävlingen... vi får se om tricket funkar...om inte kanske jag får en grävling till då skiten är från angränsande revir...

måndag 13 augusti 2012

grävlingskit...fällbygge och ålamörker..

i morse när jag vittja grävlingfällorna hittade jag nya spår.. bara ynka 10m ifrån fällplaceringen låg färsk grävlingskit..väl upptrampade stigar i gräset dessutom.. fick bytt ut betet i fällorna igen.. segt när fällorna ekar tomt både morgon och kväll..nån dag till ger jag platsen..
Fortsättning följer på Lazzefällorna.. idag fick jag hjälp att montera gillrerna i bottenbrädan.. hade handlat skruv för 75kr..fint ska det vara.. dessvärre verkar det svårt att hitta oljehärdad masonit med 4mm tjocklek..det krävs enligt specifikationen..3.2mm är den vanligaste skivan...
kvällskvisten fördrev jag med mete.. testade mete med fiskbit då jag hörde att några grabbar fått flera ålar på mitt meteställe..kanske kan det ha nåt att göra med att jag brukar mäska med mörtbitar där.. fiskar ju som bekant abborre med det.. knappt en halvtimme efter jag slängt ut mitt bete började det rycka i spöt.. 13fots matchmetespö och lätt flötetackel..jädrans vad starka ålar är.. för det var väl en ål? jajjemän!! en ål på dryga kilot.. sjön ligger ovanför tredje vattenhindret så ålen är lovlig där.. försökte mig på att dräpa den.. 5 hårda slag i huvudet..ingen skillnad.. skar av halsen.. simmade lika fint i spannen ändå... spännande fisk..  imorgon blir den rökt.. rökt ål är fina grejer...

söndag 12 augusti 2012

lång och solig dag...

idag blev det en lång fin dag på vänern.. vattnet låg spegelblankt..solen sken och värmde bra.. tyvärr var fisket inget bra. fisket brukar vara bättre när det vindar på lite..dagen var trögfiskad men framåt eftermiddagen kom vinden och fisket blev bra.. inne i vassbotten fick vi 20talet abborrar och en liten gös..dropshot och jiggfiske körde vi men dropshot var överlägset...vi testade lite trolling ut på storvänern också och en liten gädda kom upp samt några abborrar.. samtliga tog på bombers blå djupdykare,,.. Är man trollingintresserad så är Vänersborg en fin stad..flertalet tillgängliga båtramper.. gratis ramp och gratis parkering.. kan inte bli bättre...
Vi märkte att löjorna gått in i stadens kanalsystem och att det var bra med fisk i Vänersborgs hamn.. det brukar ge fint mete på hösten framåt september månad..

lördag 11 augusti 2012

vakat räv...

fördrev några kvällstimmar vid skogsåteln... allt åtelmaterial var borta.. la ut en bärkasse med nytt...
satte mig i tornet och invänta... korpar och skator hördes på avstånd.. dock kom inget fram under kvällen och jag fick bege mig hem..på hemvägen såg jag en räv retligt nog...satsar på ett gryningspass nästa gång..


besökt brädgårn..

idag har jag varit på den lokala sågen för att ordna material till lazzefällan..  standardbrädor håller 145mm bredd och 22mm tjocklek.. enligt kravspecifikationen på fällritningen skall bottenbrädan vara 25mm tjock och 150mm bred på mårdmodellen.. grymt nog så hade Henry sågat upp 2brädor i det måttet 490cm långa häromdan.. som att han känt det på sig eller? 140bagis så var de mina...
så nu har jag kapat lagom längd till 18st fällor... det här blir riktigt bra ska ni se...

fredag 10 augusti 2012

slagfällorna var kompletta!!

så nu har jag testat att skruva fast ett lazzefällangiller i en planka.. lite meckigt att spänna upp och skruva fast utan att klippa fingrarna.. kraften var bra med nya fjädrar.. det gick fint att gillra dem och funktionen var riktigt bra.. de var alltså kompletta..en kul grej med lazzefällangillret är att man kan välja att ha det betesgillrat eller trampgillrat..  trampgillrat är att föredra i genomgångsfällor för minkfångst..mården brukar fångas i frontfångstfällor.. betesgiller eller trampgiller spelar inte så stor roll på mården, viktigt är att betet är färskt och att fällan placeras så mården inte tar betet med tassen i en betesgillrad fälla...

mjölkörten...

mjölkörten eller som den vanligtvis kallas..rallarros..
den blommar för fullt just nu.. den är en viktig växt för våra klövvilt.. oftast bland de första arter att etablera sig på hyggen.. när rallarna drog fram i forna tider så var den som följde dem i spåren..varav namnet rallarros uppkom.. arten har haft många olika lokala namn under åren som sedemera dött ut.. i viltvårdssammanhang kan man lägga ris över mjölkörts bestånden..örten betas bara i toppen av rådjuren då och skjuter fortare upp nya skott..i bockjaktstider söker man bockarna i mjölkörtsbestånden....
som människoföda duger örten bra..främst i överlevnadssituationer men även i hushållet...
rallarrosens rötter innehåller rikligt med kolhydrater och bladen innehåller c-vitaminer.. bladen kan ätas färska,torkade eller kokta som te...att blommorna är vackra håller nog de flesta med om.. 

torsdag 9 augusti 2012

vakat räv...

i afton har jag varit och vakat räv.. skyddsjaktsuppdraget... var på plats strax efter 1900.. lövcamoställ och rånarluva samt handskar var på..man kan aldrig camoflera sig för mycket.. satt blixtstilla vid en stenmur i fårhagen och blickade över hagen där räven setts.. första timmen hade jag sällskap av frigående höns.. ross slaktkycklingar på tillväxt.. de käkar tydligen mördarsniglar när de går fritt... ett knippe får gick i hagen brevid..texel och nåt annat tror jag de sa... framåt 2200snåret började det tystna i stugorna..körde då igång min muslockpipa..  lockade till och från i närmare en halvtimme.. inget syntes till förutom fladdermössen...
fick ge upp pga mörkret..  fick veta att jag var välkommen åter på nya försök..klart man tackar ja...

idag kom paketet...

idag fick jag hämtat ut paketet med lazzefällan giller... jag har kollat lite på dem och kommit fram till att det måste saknas en liten detalj på gillret.. mellan gillerpinnen och armen som håller slagbygeln måste det finnas en liten klack att haka gillret i.. nåväl det löser sig med svetsning...är det nån som har en komplett fälla så får ni gärna kommentera hur det hela ska se ut...rätt ut ifrån vinkeln på den L-formade gillerstickan menar jag..

onsdag 8 augusti 2012

veterinärbesök och nytt skyddsjaktsuppdrag...

idag har jag besökt veterinären med min hund.. det var dags för vaccination..  kollade samtidigt upp varför hunden lyfter ena bakbenet då och då när hon springer/går..  något hon gjort till och från ett tag nu.. veterinären hittade inga direkta fel..vänstra benet var något mindre musklat..oftast det hon håller upp..tydligen kan de få fel på korsband/knäled och det kan avhjälpas med operation..dyrt förmodligen.. tur att man tecknat försäkring.. remiss skall iväg till blå stjärnan för vidare undersökning med ortoped och röntgen...hoppas på det bästa då hunden är en livskamrat jag sett fram emot att behålla länge....

under dagen fick jag gjort klart min dubbla kråkfälla..
och under kvällen var jag och tittade på ett skyddsjaktsuppdrag.. den här gången gäller det en räv som springer på en mindre gård.. den har försett sig med kalkoner..har även försökt gräva sig in i en hönsgård..
gårdens ägare har till och med varit i närkamp med räven och slagits.. räven visar sig i stort sett dagligen..
jag har kollat ut ett lämpligt pass och räknar med att vaka inom en snar framtid.. på fastigheten fanns dessutom ett större grävlinggryt..rejält stort... undersöks när räven är avklarad...

tisdag 7 augusti 2012

skytte...

kompisen ville ha med mig till skjutbanan idag.. jag tackar inte nej till lite övningskjutning..  kärras skjutbana begav vi oss till.. började bra med att min kikare pajade.. korset vred sig!! plockade bort kikaren och fick skjuta med öppna riktmedel.. bössan är en tikka i kaliber 6,5x55.. sköt några serier och skotten tog 5cm till vänster men efter justeringar så satt de där de skulle.. dags för älgbanan.. den var det länge sen man sköt på då älgjakt inte lockar mig nåt nämvärt.. sköt 2serier och 7av skotten kändes bra..ett 8e gick åt skogen..
väl framme vid tavlan visade det sig att 7av skotten satt inom 5an..de 8e satt precis i kanten på träffområdet lågt..  helt ok skjutet om jag får säga det själv.. senast skjutna älgbana var 1996!! gubben har talang...hehe..

grävlingfångst!!!

i morse satt grävlingen i fällan... bytte ut betet igår mot havre,majs och körsbär... 
 min unghund skällde på den och fick rikligt med beröm... jag har förhoppningar om att kunna ställa grävling med hunden framöver... återstår att se..

måndag 6 augusti 2012

förbereder inför vinterns mårdfångst...

Då min jaktmark ökat i storlek med ca400-500ha så behöver jag komplettera med fler fällor..
Trapper90 slagjärn är enligt mig marknadens bästa..... tekniken med trapper90 är att man har lådor ute året om på fångstplatserna och använder samma järn till både mink och mård.. i augusti har man minkfällorna gillrade och i november när mården är fullpälsad så flyttar man järnen till skogens mårdlådor.. när vandringsminkarna kör igång på vårvintern flyttar man tillbaka till minklådorna..ja ni hajar...6st järn kan räcka riktigt långt..även 3st kan funka fint...
Jag har testat ett par andra modeller såsom kirunafällan, sidensjöfällan, gävleborgsfällan, ihjälfällan..
även stockfällan för mård.. fällornas lådor har en tendens att ruttna och i och med det så är fällorna förbrukade på några år...stockfällan är gratis men stationär..inget man släpar med sig direkt..stockfällan är mycket fångstlig..mården behöver inte tveka inför nån fällöppning utan kan ta betet ute i det fria..
nåväl jag får väl komma till saken..jag har kommit över ett stort antal lazzefällan giller..kommer inom några dagar på posten..har under dagen funderat på lådpriser och hur jag effektivast ska nyttja fällorna..
har kommit fram till att om jag höjer lådans mått med 25mm så kan jag ha gillret på en lös bräda i fällan.. den dagen lådan kasseras flyttas bara brädan med medföljande giller till den nya... sparar massor av jobb...
mårdfångsten kör igång i november så det är lika bra att kolla över fällorna man har med..  fjädrar skall hålla angiven kraft..mät med en vanlig fiskevåg.. 
Jag har planerat ett bygge av en stockfälla framöver.. blir till att bygga i närheten av min rävåtel eller efter en strategisk plats på kartan.. utan spårsnö hittar man inga mårdväxlar... rent generellt så är bergsbranter..smala övergångar mellan mossar och hyggeskanter bra mårdstråk... för att få mården att hitta fångstplatsen snabbare kan man använda sig av luktåtel..tex surströmming..man kan även dra långa spår i ett kors ifrån fällan med tex buljong,blod,hundfoder...mer om mårdfångst kommer när det närmar sig november...håll ut...

söndag 5 augusti 2012

grävlingar och havre...

grävlingen har inte hittat till mina fällor än.. grävlingar brukar vara lättfångade och tvekar inte att ge sig in i främmande lådor.. såhär års har det en hel del att äta..grävlingen har bland annat gott om havre på åkrarna... den brukar förse sig av havren genom att böja ner stråna..havre är för övrigt en utmärkt viltåkergröda.. vintertid är det även ett bra rådjursfoder...havre gror fint på de flesta marktyper.. samsådd med ärter kan öka lockelsen för ringduvor och gäss..   med ställande hund kan man ha god framgång kring havreåkrar...

lördag 4 augusti 2012

kräftor..

att minken äter kräftor berättade jag om..ibland kan man hitta långa rader med kräftskal på land efter minkens måltid... här är en bild på en död signalkräfta.. att det är en signalkräfta syns på de vita fläckarna i klolederna.. signalkräftan är en inplanterad art som i stort sett slagit ut vår inhemska flodkräfta.. i min barndom fiskade jag mycket kräftor..flodkräftor...somrarna ägnade jag åt att meta mört och mata kräftorna vid bryggan..och fram i augusti åkte vi ut med burarna..var väl inte mer än 4år de första turerna..fladdermössen som flög i dimslöjorna och kräftornas läten när burarna togs upp glömmer jag aldrig..likaså doften av halvunket vatten med blötlagda löv.. att kräftor nyper hårt fick jag lära mig tidigt..inte lätta att hålla när man är liten...längden på kräftkroppen skulle vara 9cm samma som en glasspinne.. kräftorna fick sumpas i en stor tvättbalja i källaren.. egenodlad krondill som dofta ljuvligt koka vi dem i tillsammans med salt och öl.. mums..  1994 upptäckte jag döda kräftor i vattendraget och kontaktade kommunen.. nån vecka senare dök skyltar om kräftpest upp.. numera är det bara signalkräftor i vattendraget vad jag vet...har mest ätit havskräftor på senare år... 

mer fällor ...

började på en kråkfälla... dubbla fångstrum och lockfågelrum i mitten.. det finns flera varianter av denna fällmodell.. den används flitigast på våren för att plocka bort revirkråkor..klurigast är att fånga första fågeln..när första gått i fällan används den som lockfågel i mitten utrymmet.. tak,vindskydd samt mat och vatten behöver lockfågeln.. när kråkorna i ett revir är fångade flyttas den till nästa fångstplats..lockkråkan byts regelbundet och bör max sitta ett dygn.. första fågeln kan man lura i fällan med ägg,bröd bananskal mm och fångstplatsen skall helst se ut som en liten soptipp..viltvårdsnyttan med kråkfångst har väl ingen missat? kråkor går hårt åt reden med ägg och harpaltar..de saknar naturliga fiender i tillräcklig utsträckning och gynnas av både jordbruk och soptippar mm..

fällbygge och minkfångst...

idag fick jag placerat ut min nya minkfälla.. minken är en effektiv liten predator..på menyn står kräftor,öring och diverse sjöfåglar...även ägg,grodor och smågnagare äts begärligt...har man höns så vet man vad en enda liten mink kan ställa till med..den dödar allt den kommer över och har sen en plats att återkomma till för att äta..minken följer vattendragen..illern föredrar åkermark mer men följer även den vattendrag..
minken är ganska lätt att styra in i en fälla..den följer gärna hinder och undersöker håligheter.. betet i fällan bör vara färskt..vintertid luktar fet fisk mer än mager..fågeldun kring fällöppningen väcker minkens nyfikenhet..en stinkbomb/luktåtel i närheten av fällan kan få minken att utforska platsen..
minkjakt bedrivs även som vakjakt vid vattendrag eller med hund.. vorsteh och terriers brukar vara duktiga minkhundar..även andra raser funkar..broar,bryggor,dämmen och gamla upplagda båtar brukar vara säkra fångstplatser..

idag fick jag spikat en enkelfälla för mink..å-fällan.. tanken är att ha den till punktinsatser..får ju en hel del uppdrag med mink,iller i hönsgårdar mm

fredag 3 augusti 2012

räv och grävlingvak på kvällskvisten...

begav mig iväg till min skogsåtel..dumpade ju åtel häromdan.. var på plats vid 19.00..
en halvtimme senare började korparna segla in mot åteln..8st.. klonk klonk klonk knorp knorp ekade det i skogen samtidigt som man hörde deras kraftiga vingslag..satt blixtstilla och strax därefter seglade 7kråkor in i närmsta träd ifrån mitt torn..några nötskrikor flög förbi i skogskanten och även en ringduva.. sitter jag still nu så kommer snart räven fram tänkte jag..funderade på om jag inte skulle ta och knäppa 2kråkor i vart fall.. gjorde inte det och fåglarna försvann...satt väl kvar till 22.00 ungefär och tyckte att det knakade lite då och då men inget dök upp.. det kommer fler dar..nästa gång knäpper jag kråkorna...

en dag med jaktliga aktiviteter...

började morgonen med att vittja grävlingfällorna.. en katt hade hittat in i den ena...den fick givetvis återse friheten..förhoppningsvis går den inte in i fler burar..



dagen ägnade jag åt att bygga en minkfälla m/butorp..det är en mycket fångstlig genomgångsfälla som placeras på minkens vandringsstråk längs med en å eller bäck..oftast behövs inget bete..i locket har jag gjort avfångningshål..en levandefångstfälla skall vittjas morgon och kväll..minken är lovlig året om men illern är inte lovlig förrän 1sept..det händer att råttor fångas i den här typen av fälla och jag har fångat 4råttor samtidigt vid ett tillfälle!